02 de maig 2008

LA ZONA MORTA


Ahir per la nit al canal 2 de Telecinco (Televisió Digital Terrestre) feien un reportatge sobre l'accident nuclear de Txernobil de l'any 1986, editat per l'ONG Greenpeace.

El tractament que es fa del tema és força catastrofista i a estones poc rigorós des del punt de vista científic. En un moment, per exemple, es diu que després de l'accident hi ha hagut un augment d'hepatitis B que és una malaltia infecciosa i en cap cas pot tenir relació amb l'accident, perquè encara que s'haguessin produït dèficits inmunitaris en la població sempre seria necessari el contagi de l'agent infecciós.

Malgrat això, si un cerca informació sobre l'accident, és realment esborronadora. Mai sabrem l'abast real de la tragèdia, però les xifres de morts, població afectada en la seva salut, població desplaçada, contaminació de terrenys i aliments són esfereïdors.

L'activitat radioactiva del reactor, contingut parcialment per un sarcòfag de formigó que s'esquerda i necessita urgentment la realítzació de nous treballs, està calculada per a 100.000 anys.

L'energia nuclear va ser un "pelotasso" de les companyies americanas que van desenvolupar aquesta tecnologia amb connivència amb companyies elèctriques, constructores i governs en la dècada dels 60 i 70 del segle XX. Avui, a tot el món, és una energia sense futur, amb moratòries, cancel.lació de comandes i tancaments de centrals en funcionament.

Els trenta quilòmetres a la rodona de Txernobil se'ls coneix com la "zona morta". No hi viu ningú, hi ha ciutats senceres abandonades i és un àrea que té l'accés restringit.

Els ebrencs encara tenim a casa nostra tres nuclears en funcionament. La quarta que hi havia es va haver de tancar després d'un accident on va poder passar una autèntica desgràcia. Ara acabem de patir un altre incident classificat de nivell 2 pel CSN a les centrals d'Ascó.

En lloc de parlar del seu tancament, ara ens parlem de la construcció de magatzems temporals de residus nuclears i certes veus parlen de revisar la moratòria de noves construccions que es va acordar a Espanya.
Els humans generem monstres que no sabem aturar, ja que sabem com generar energia a partir de la fisió nuclear però no tenim ni tecnologia ni coneixement per eliminar adequadament els residus que s'hi generen.
Per a quan una plataforma antinuclear a les nostres Terres? Jo, m'hi apunto.


(Per més informació veure un interesantíssim article a http://www.esplugues.com/txernobil/cernovil_cierre.htm).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessant, pero anticuat

Anònim ha dit...

Es nota, que no vius d'aquesta energia. No fem discursos pro-verds, sense portar alternatives que ens garanteixin les mateixes condicions que una nuclear. A la comarca hi viu molta gent directa i indirectament d'ella. La gent que te negocis menja dels diners dels seus clients, que els cobren aquí, a la fàbrica de Flix o on sigui. Jo tampoc visc de la nuclear, però crec amb l'energia nuclear sota control. Fins ara no hi ha res millor. La producció energètica = rendiment econòmic sobre el terreny és un altre tema.

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Doncs no, no hi visc d'aquesta energia. Les alternatives són força clares: estalvi energètic i energies renovables, eóliques i solars. Jo no n'estic en contra d'aquestes energies.

Em sembla un discurs pobre, justificar l'energia nuclear perquè hi ha gent que hi menja. No té rés a veure. La gent ha de poder menjar sense tenir una nuclear prop de casa, no creus?