09 de maig 2008

BLACKWATER: MERCENARIS NORDAMERICANS



Avui al canal CNN+ feien una entrevista al periodista nordamericà Jeremy Scahill sobre el seu últim llibre "Blackwater: el progreso del ejército mercenario más poderoso del mundo".
Fa poc temps vaig fer una entrada sobre el resorgiment del fenòmen pirata en algunes parts del món. Ara me n'assabento que el país "de les llibertats" té un exèrcit privat de mercenaris que depén directament del president del país i que fons públics immensos del Departament d'Estat dels EUA es vehiculen a través d'una organització privada denominada Blackwater.
Aquest organització, parcialment opaca ja que és un entramat de empreses contractades i subcontractades prepara i organitza actualment prop de 40.000 mercenaris i actua en nou països al món. Fins i tot la pròpia seguretat de les autoritats americanes a l'Irak a la denominada zona verda, està encarregada a aquesta empresa que es vanagloria de no haber patit cap baixa de persones custodiades per ells en els últims 5 anys.
Fundada l'any 1997 per Erik Prince, exmembre del SEAL que és un cos d'élit de l'exércit noradmericà, compta amb un nombre significatiu d'exmilitars i membres retirats de la CIA i FBI i contracta soldats mercenaria de diferents nacionalitats, especialment de països que han patit conflictes armats o dictadures militars.
Disposen de més de 40 avions propis, tenen la seva seu a l'estat de Carolina del Nord, al costat del llac Blackwater que dona nom a la pròpia organització. La seva estructura molt ramificada i transnacional els situa en una situació jurídica sobre la qual n'és complicat demanar responsabilitats a ningú. Esborronador.
La web oficial de la compayia és http://www.blackwaterusa.com/