22 d’abril 2008

PIRATES



Ahir pel matí vaig veure al canal CNN un fragment d'una entrevista que li feien a l'exministre Narcís Serra en motiu de la presentació d'un llibre que ha escrit i que es titula "La transición militar".

Una cosa interessant que va dir va ser el paper que tenien que desenvolupar els exercits en el futur i que ja no era el de vetllar per la defensa de la soberania nacional front altres països veins. Estava clar, pensava, jo. En un món globalitzat i condicionat pels grans poders econòmics, quin país actiu en els mercats internacionals desitja una guerra militar?

El paper dels Exèrcits, deia, havia de ser la seguretat front les noves formes de terrorisme i de pirateria. Els "outsiders" vaig pensar, delinqüents organitzats que es dediquen al segrest en el territori (amplament utilitzat a Sudamèrica) o al segrest i pillatge marítim (com en alguns mars asiàtics i africans).

I és que ho acabem de veure amb el segrest del pesquer basc en les aigües de Somàlia on l'Exèrcit espanyol ha enviat una fragata i la nostra diplomàcia treballa cercant suports de França i dels Estats Units.
Pot un grup de deu persones desestabilitzar la seguretat internacional? Doncs és evident que sí. De que serveixen doncs els grans recursos econòmics que es volen dedicar a sofisticat armament militar per destruir missils a l'espai mentre un grupet de bandolers amb fusells i pistoles siguin capaços de provocar la por i el desordre?