14 d’abril 2008

LA VALL DEL HUASCO, LA VALL DE L'EBRE




Avui he vist al canal 24 hores de Televisió Espanyola un reportage sobre la vall del Huasco (o Guasco) de Xile.

Aquesta vall fértil, regada pel riu Huasco que neix als Andes i desemboca al Pacífic, té un problema que és diu or.
En una zona fronterera entre Argentina i Xile, una companyia canadenca que es diu Barrick Gold Corporation va descobrir allò que la gent del terreny ja coneixia des de temps immemorial, que hi havia molt d'or. Aquesta empresa va impulsar fa uns anys que es signés un tractat miner entre Argentina (impulsora del tractat sota els governs neolliberals de l'época) i Xile (que retornava a la democràcia i estava completament fora de joc) per explotar aquests recursos aurífers.
Es va presentar un projecte que obviava una cosa important, l'or estava sota cinc importants glaciars. Quan això es va descobrir, l'empresa va proposar mobilitzar els glaciars. Si, ho llegiu bé. El pla consistia en trencar tot el gel dels glaciars i transportar-lo a altres cotes de la montanya on no hi haguessin jaciments d'or.
Les autoritats locals van aturar aquesta barbaritat, però la companyia ha començat a fer prospeccions i construïr vials que han movilitzat gran quantitats de pols que s'han depositat damunt dels glaciars. La pols ha provocat que més del 15 % de la superfície dels glaciars s'hagin desfet, aplanant el camí als plans de la companyia minera.
Si això és poc, es volen mobilitzat més de 50 tones de montanya per obtenir una tona d'or, utilitzant el métode de lixiviació amb cianur. El reportatge contenia declaracions d'un responsable de l'empresa que afimava que compleixen tots els estàndards internacionals en la utilització del cianur.
Això no és tot, aquests glaciars són la capçalera del riu Huasco que rega aquest fértil vall dedicat al conreu de raïm de taula que s'exporta als EUA, Japó i Europa. Els agricultors veuen amb mal ulls la detracció d'aigua que necessitarà l'explotació de la mina i temen una eventual contaminació del riu per cianur. El problema ja ha començat, doncs la comunitat de regants del riu vota en relació a les terres que es tenen, i per això la companyia minera en té el control doncs és la principal terratinent i compta amb la complicitat d'altres terratinents.

La companyia, com ha declarat un capellà que dona suport als moviments locals d'oposició, està utilitzant mecanismes de "seducció" amb promeses d'un futur millor i el pagament de molts diners als pagesos i les autoritats polítiques locals.
Us sonen familiars els problemes de la vall del Huasco?
(Fotografia de www.visitingchile.com)