06 d’abril 2008

CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA


Ahir va publicar-se als mitjans de comunicació l'aparició de "partícules" radioactives a l'interior del recinte de la Central Nuclear d'Ascó I.

Avui, sabem que això va passar al novembre de l'any passat, després d'una recàrrega de combustible del reactor.

Que ha passat entre el novembre de 2007 i el mes d'abril de 2008? Doncs segons uns "res" i segons d'altres "tot" i haurem de seguir suportant l'obscurantisme i secretisme que rodeja el món de l'energia nuclear.

Ahir em mofava del fet que anunciaven que les particules fossin bones nenes i no haguessin sortit al recinte. Avui, Ecologistes en Acció, afirma que no es pot garantir que com a conseqüència del vent no s'hagin desplaçat per l'aire i hagin caigut en camps de conreu agrícola on alliberarien radioactivitat que s'incorporaria als aliments i d'aquesta manera a la cadena alimentària.
Ho tenim clar? Contaminació radioactiva és qualsevol presència de substàncies radioactives a l'ambient per damunt de les quantitats naturalment presents.

Quin element o isòtop radioactiu s'ha escapat de la presó del reactor? Segures, molt segures són. Diguem-ho exagerat però us penjo una imatge de com va quedar al central nuclear de Txernovil. Ja ens poden recordar que el tabac, l'alcohol i els greixos saturats són dolents, molt dolents.
(fotografia extreta de www.pangea.org)