27 d’agost 2008

PERQUÈ KOSOVO SÍ I OSSETIA NO?


L'edició digital de El Periódico publica avui com a notícia que el Ministre d'afers exteriors francès ha acusat a Rússia d'estar "fóra de la legalitat" per haver reconegut a Ossetia i Abjasia i que el seu país no "pot acceptar violacions del dret internacional, d'acords de seguretat i de resolucions de la ONU".

Els EUA mouen els seus peons arreu del món i si, mentre, poden perjudicar o posar en contradicció als europeus millor. Ho vam veure amb la guerra de l'Irak que va generar un gran focus d'inestabilitat més prop del territori europeu que del nordamericà. Més tard, l'EUA va establir fortes relacions amb Kosovo amb qui va apostar de forma decidida per la proclamació de la seva independència. Els europeus. llavors, vam aplaudir i vitorejar el trencament de l'Estat serbi i l'allibermanent del territori de Kosovo (els serbis eren els dolents de la pel.lícula).

Ara els Estats Units, que han estat establint aliances amb la república de Georgia, ha permés una inoportuna acció d'aquest país sobre els territoris d'Ossetia del Sud i Abjasia els quals funcionaven amb un estatus d'independència de facto. La reacció dels russos, aliats naturals d'aquests territoris, no es va fer esperar, per finalment arribar al reconeixement formal d'aquests territoris, en contra de la integritat territorial de Georgia.

I els europeus que fem mentre? Criticar els russos? Dir que els georgians van ser uns ilusos en no calibrar l'abast dels seus actes? Doncs més que això. Secundem el posicionament dels EUA i neguem la independència d'Ossetia i Abjasia després d'haver aplaudit la de Kosovo.

Després que els EUA han arribat recentment a acords amb Polònia per instal.lar escuts antimissils, estarem tornant, en forma modernitzada, a l'època de la guerra freda?

Quin trist paper de la Unió Europea. Kosovo sí. Ossetia i Abjasia, no. Coherència política extrema agafats de la ma del big brother.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan la UE vota favorablement l’ independència del ja protectorat de Kosovo ; Espanya vota en contra considerant els seus nacionalismes interns. La Gran Serbia era l’aspiració d’en Milosevic ; ara al tribunal de la Haya; emportant-se pel davant una neteja ètnica que recorda la SS de Adolf Hitler. Per tant els dolents de la pel•lícula foren els serbis d’en Milosevic no la resta. Els Balcans es un “revoltillo” cultural que nomes Tito va poder apaivagar amb la seva dictadura Iugoslava amb el beneplàcit de la URSS.
La guerra del Iraq com ja saps , es il•legal al no estar referendada pel Consell de Seguretat de l’ONU.
Per tant no veig cap paral•lelisme amb Ossetia del Sud i Abjasia que com dius eren considerats de “facte” com estats satèl•lits. Satèl•lits de qui? Penso que en dret internacional no s’ha de considerar res de “facte” per molt “satèl•lit” que sigui un estat o regió mes o menys geoestratègica.
Altra cosa seria valorar la manca de previsió de Georgia en fer el que va fer posant el nas on no deuria.....
En quan a Polònia penso que estarem d’acord en que es Europa no?
Finalment als russos no cal criticar-los... Com deia l’Eugeni “ Hay mucho russo en Russia”...”Muy buena la ensaladilla russa...”
I el big brother, cada cop es menys big...
Per acabar i parafrasejant a Queco Novell....”Visca Catalunya...”

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Gràcies per aquest comentari interessant.

Recorda, però, que la regió del Caucas, a cavall entre Europa i Àsia, és per molts considerada com europea. La religió de Georgia i Armènia és cristiana.

Si la Unió Europea vol avançar els seus límits cap a l'Est, no hauria de tenir més cura amb els seus posicionaments respecte Kosovo, Ossetia i altres petits territoris que poguen sorgir als Balcans o el Caucas?

Amb això, Espanya, ha estat més coherent que el conjunt de la Unió Europea (ja se sap que no vol obrir cap front cap a la secessió i ni tan sols cap el dret d'autodeterminació).

Sense parafrasejar a Queco Novell, Visca Catalunya.

Anònim ha dit...

Quan es contracta un servei o fins i tot es fa un intercanvi comercial veritat que a la factura hi ha un NIF? Al darrera d’aquest numeret es suposa que hi ha unes garanties jurídiques....
Quin NIF té Ossetia del Sud o Abjassia ?
La Veneçuela del Hugo Chavez ja el te mig esborrat...

Anònim ha dit...

Radovan Karadzic era un "angelet"

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

No, no és un angelet. Ningú ho ha dit. Ni en Milosevic tampoc. I per aìxò han estat en mans de la justícia internacional.

Però aquestes figures infames no treuen cap raó a la reflexió de l'article. Els georgians no han matat ningú? Els russos tampoc?

Perquè des de l'esfera internacional es fan diferències entre Kosovo i Ossetia del Sud?

Anònim ha dit...

Penso que els motius son molt diferents. La convivència a Kosovo , donades les diferents ètnies, s’havia de solucionar d’alguna forma sense tenir que estar supeditada a les pretensions imperialistes de la Sèrbia d’en Milosevic, de la qual encara hi han els seus acòlits...
Quan a Georgia, no es pot parlar exclusivament de Ossetia del Sud o Abjassia sense parlar també de Ucraïna les quals han manifestat el desig de formar part de l’OTAN precisament perquè veuen perillar la seva sobirania en mans de la gran Rússia. Cal saber que el 90 % de la població de Ossetia del Sud (uns 700,000 habitants) tenen passaport rus.
En ambdós casos es tracta de fugir de les apetències del veí poderós.
Caldria veure els tractats pels quals Georgia es va constituir com estat independent quan la desmembració de la URSS. Però no seria d’estranyar coneixent com funciona aquesta gent, que no tinguessin res pactat. Ara bé; de llavors Russia ha tornat a agafar poder econòmic i militar i ara el vol tornar a fer prevaldre, mes tenint coneixement dels recursos estratègics que hi han en joc.
En un cas i l’altre Rússia te dret a “veto”a l’ONU.. Perquè no el vol utilitzar..?
De moment prop de Kiev (Ucraïna) conviuen bases USA i bases Ruses, i ara al mar Negre les respectives flotes estan a poques milles la una de l’altra. Ens farem mal?

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Doncs, sí. No fa bona pinta. L'expresident de la URSS, Gorbachov, ha declarat aquesta setmana que pot haver-hi un cataclisme.

A més, si tenim en compte, que Rússia té bones relacions amb l'Iran, encara la liem més.

Els serbis també són aliats de Rússia i van veure amb molt mals ulls el tema de Kosovo. Ara, han digut dir, us tornem la papereta. Si vau permetre que Sérbia com aliat nostre perdés Kosovo, ara natros permetrem que el vostre aliat, Georgia, perdi Ossetia i Abjasia.

No cal oblidar, però, que el catalitzador van ser actuacions de la pròpia Georgia sobre aquests territoris.

Com dic en l'article, l'OTAN acorda la instal.lació de l'escut antimissils a Polònia. Aquesta setmana, Rússia, ha assajat un enginy militar que trenca l'escut. Ja tornem a l'escalada armamentística.

No siguem innocents pensant que si guanya Obama les coses milloraran en política internacional. No ho tinc gens clar.

Anònim ha dit...

Precedida de submarins, una flota russa farà maniobres davant de la costa veneçolana..
“Ya que tu vienes pacá yo voy pallá...”

Anònim ha dit...

Els que som una mica granadets coneixem una soltada de ball anomenat la “Yenca”. No hi ha dubte que es el ball de les relacions internacionals...