05 de març 2008

CATALUNYA NO ÉS BIPARTIDISTA


Alguns polítics i polítiques que s'omplin la boca al parlar de pluralitat política i realitat plurinacional, corren després a demanar el vot útil en aquestes eleccions generals.
Per exemple la candidata Carme Chacon del PSC demanava ahir el vot pels socialistes per evitar el triomf del Partit Popular. Amb la bipolarització de la campanya sembla que tant el PSOE (i el PSC) com el PP, tinguin la intenció de fer desaparéixer els partits nacionalistes en el Congrés dels Diputats (ja gairebé ho han aconseguit en el Senat).
A Catalunya, però, cal recordar que no hi ha un sistema polític bipartidista. Que la nostra societat sí que és rica i plural, i reflex d'això, tenim sis partits amb representació al Parlament de Catalunya, cap d'ells amb una hegemonia clara.

El pluripartidisme que es reflecteix al Parlament de Catalunya també s'hauria de visualitzar en el resultat de les eleccions generals de diumenge. Si la gent vota en clau catalana, fugint del consell del vot útil per un líder estatal, Catalunya estarà millor representada a Madrid.
Ens juguem moltes coses els catalans com per confiar cegament amb aquell que va dir "aprobaré el Estatuto que apruebe el Parlamento de Cataluña" i que va afirmar desconèixer els continguts del Pacte del Tinell (que li preguntin al pobre Pasqual Maragall), tan sols per a que no guanyi el Partit Popular.
Jo tinc el meu vot decidit, i és un vot útil, però no en el sentit de la paraula que ens reclama aquests dies el PSC, sinó en el sentit d'utilitat per a Catalunya. I em temo que votar ara al PSC, no és sinònim d'utilitat pel nostre país.