11 de maig 2008

RAONS JURÍDIQUES CONTRA LA CANONADA


L'edició digital de El Periódico parla avui de "las mejores lluvias en Catalunya de los últimos 12 años" i diu que els embassaments estan en un terç de capacitat i en els propers dies es podrà veure l'abast de les pluges.

Haurem d'estar atents a l'estat dels embassaments de les conques internes de Catalunya en els propers dies.

Però no hem d'oblidar que el Reial Decret-Llei 3/2008, de 21 de abril, de mesures excepcionals is urgents per a garantir l'abastament de poblacions afectades per la sequera la província de Tarragona disposa a la seva Disposició Final Tercera l'àmbit temporal de vigència, i que disposa que un cop entrat en vigor, mantendrà la seva vigència fins que es compleixi alguna de dues circunstàncies, i una és la superació de les circumstàncies d'extraordinària necessitat que han motivat l'aprovació del REial Decret-LLei.

Això ens remet al Decret de Sequera de la Generalitat que fixa uns volums d'embassaments dels sistemes de les conques internes per damunt de les quals elsl sistemes deixen d'estar en situació d'excepcionalitat o emergència i on el Govern hauria de deixar sense efecte la prórroga actualment en vigència.

Que la Plataforma en Defensa de l'Ebre tingui molt en compte aquestes circumstàncies, doncs si aquestes pluges fan pujar els embassaments com sembla que ho faran, hi hauran raons d'índole jurídica per aturar qualsevol obra.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El petit detall es que molt probablement la Generalitat no en faci ús de les prerrogatives de rebaixar aquesta excepcionalitat i seguint vigent el decret de sequera amb el nivell 2 establert.

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

No oblides que estem parlant de la prórroba del Decret de sequera i que aquesta s'acaba el 31 de desembre de 2008 o fins que s'assoleixin nivells de normalitat dels recursos hídrics.

Els nivells de normalitat estan definits al propi Decret.

No estem parlant de prerrogatives de la Generalitat, sinó del compliment de la llei.

Qualsevol jutge sap perfectament diferenciar quan l'Administració pot actuar amb discrecionalitat i quan no. I en aquest cas, no hi ha marge per a la discrecionalitat.

Mc Calan ha dit...

El Consell de Govern extraordinari per la sequera, en veu del Conseller Francesc Baltasar confirma la derogació del decret de sequera anterior, basat en les reserves dels pantans de conca i revocant l’automatisme en la qualificació del grau d’excepcionalitat....
El nou decret de sequera, es basarà, segon ell, amb l’anàlisi de variables com els volums de reserves dels pantans,el grau d’explotació dels aqüífers, la demanda d’aigua etc ...
L’ACA publicarà diàriament les reserves dels pantans i setmanalment els nous paràmetres de les variables introduïdes, i en funció de les quals el Govern decidirà el grau d’excepcionalitat que pertoca....
La DISCRECIONALITAT MES ABSOLUTA ha fet aparició en l’obra de Govern de la Generalitat de Catalunya!!

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

No conec, la notícia de que parles, però potser han vist que el Decret de sequera era molt feble i atacable jurídicament. Però no hem d'oblidar que el Decret que sigui, sirà un decret. A treballar i a veure, quina llei habilitat al gobern a dictar aquests decrets, i si els decrets s'adequen a la llei en sentit material i formal.