05 de febrer 2008

DESMEMÒRIA HISTÒRICA


Ara que el grup municipal d'ERC de Tortosa s'abstén amb arguments que no em semblen prou sòlids en una votació al ple municipal per canviar el nom a un barri de la ciutat, en concret el grup "13 de gener", dia en què van entrar les tropes franquistas a Tortosa l'any 1939 resta clar que tornarem a tenir debat a la ciutat sobre el tema de la memòria històrica.

Els termes de memòria històrica o de memorial democràtic o com li vulguen dir han portat a l'aprovació de lleis que encomanen a les institucions públiques el compliment de certes obligacions.

La memòria (històrica) és una realitat (històrica) que en sí mateixa s'apropa més al record o la ficció (històrics).
En l'edició digital de El Periódico, amb un banner titulat"desmemòria històrica", apareixen uns resultats d'una enquesta encomanada per la cadena de televisió UKTV Gold entre els britànics. Els resultats fan por. El 23 % dels britànics menors de 20 anys creuen que Winston Churchill, un dels principals personatges polítics de la Segona Guerra Mundial, el polític britànic més important del segle XX i premi Nobel de Literatura, és un personatge de ficció. Vaja, com si fós un Son Goku dels documentals en blanc i negre que lluitava contra un altre personatge de ficció, Adolf Hitler Pokemon. D'altra banda, el 58 % dels enquestats creu que Sherlok Holmes va ser un personatge real.

Memòria o desmemòria, ficció o realitat, crec que s'haurien de tenir en compte aquestes dades, no sigui que d'aquí deu anys, quan s'hagi esborrat de la vida pública tot signe del franquisme, els adolescents del 2020 creguin que aquest home va ser un prohom de l'Espanya del segle XX que va portar el nostre país a la integració europea i a la modernitat.

Parem compte amb la desmemòria històrica. I poso el meu granet de sorra penjant una fotografia. Qui hi ha al costat d'en Franco?
Ampliar notícia a: