15 de setembre 2008

LEHMAN BROTHERS O L'APOCALIPSI CAPITALISTA


El capitalisme és un sistema que pretén el creixement econòmic a partir de la utilització de capital i treball per augmentar en termes globals la riquesa.

Quan el capital representava béns immobles (terres o fàbriques) , mobles (animals, vehicles, maquinària) o diners el métode capitalista estava basant en una economia que se'n deia real i pretenia la producció i acumulació de riquesa real.
Avui, però, l'economia capitalista del segle XXI és una economia eminentment financera i per tant fiduciaria. En què es sembla un bitllet a un warrant, un derivat o un fons de titulització hipotecària? En que en totes quatre coses les persones dipositen la seva confiança pel fet d'esperar que algú hi respondrà respecte al valor que hi diuen tenir aquests instruments financers.

Avui, Lehman Brothers, el quart banc dels EUA amb més de cent cinquanta anys d'història ha anunciat la seva fallida. Fa pocs dies Freddie Mac i Fanny Mae, dues companyies hipotecàries de naturalesa semipública que mouen bilions de dòlars van estar intervingudes per la Reserva Federal. Avui els mercats borsaris mundials baixen una mitjana del 5 %.

Si en una economia fiduciaria ningú acaba responent de les seves obligacions, tota l'economia se'n va en orris. No hi ha diners que respaldin totes les operacions financeres realitzades en els mercats nacionals i sobretot internacionals i malgrat el Banc Central Europeu i la Reserva Federal injecten liquidesa treient al mercat bancari euros i dòlars són accions que no es poden mantenir durant molt de temps.
Els Bancs centrals poden emetre quanta moneda vulguin, però desaparegut fa molts anys el patró-or com a contravalor de les monedes importants, quin valor tindria avui un paperet que es pot emetre de forma indefinida?

Qui recordi els bitllets de pesseta recordarà que deia alguna cosa semblant a "el Banco de España pagará..". Mireu qualsevol bitllet d'euro d'avui en dia...a veure si diuen alguna cosa.

7 comentaris:

Mc Calan ha dit...

Es còpia...
Les pitjors crisis econòmiques han estat sempre patrocinades per entitats financeres “reguladores” però no per enriquir-se mes , sinó per ostentar el poder polític., fins i tot arribant a l’estafa col•lectiva. (Veure els paràmetres abstractes en els que es fonamenta avui el valor de la moneda).

Mc Calan ha dit...

Es còpia
no seria d’estranyar que aquesta tardor assistíssim a “craks” inexplicables desde l’anàlisi exclusivament teòric.

Mc Calan ha dit...

De tant en tant els cicles econòmics passen el rascle....Però quina casualitat! Sempre en la mateixa direcció..!

Anònim ha dit...

També es còpia...
Bernanke te clar el que ha de fer, teòricament mentre Bush estigui de President dels EEUU.
Europa no s’ha mullat lo suficient en la guerra de l’Orient Mitjà...Dons ara ens passaran la factura....!
Ves per on el BCE provisiona en 40.000 mil.lions. A tornar quan..? O es en pagament del Plan Marshal?

Òscar Cavero 100% ha dit...

i damun ara es diu que astem en crisi!!!

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Abstracte es queda curt, millor dis-li metafísic ;)

Mc Calan ha dit...

Ho deixem en impresionista ?