11 de juny 2008

"MARCHANDO UNA DE DORITOS"


Un grup d'experts prepara el llançament d'un anunci publicitari a l'espai adreçat a extraterrestres. L'anunci s'emetrà a traves d'un radar d'ultrafreqüència de 500 Megahertzos des d'un centre espacial situat a l'arxipèlag àrtic de Svalbard, entre Noruega i el Pol Nord.

El producte que es promocionarà seran els "Doritos". Els experts de Universitat anglesa de Leicester adrecen aquest anunci a potencials consumidors d'un sistema planetari situat a 42 anys llums de la Terra al voltant de l'estrella 47 Ursai Majoris.

Aquesta distància de la terra faria que si ens retornessin la senyal des d'un planeta habitat d'aquell sistema solar arribaria la comanda l'any 2092.

Hi viurà algú al planeta Terra llavors? Es seguiran fabricant els Doritos? Estaran fets de panís transgènic? Si ens arriba una comanda, els transportistes espacials estaran de vaga? Quant valdrà una bossa petita al bar intergalàctic? Arribaran caducats?

En quines coses gastem el temps i els diners els humans, no?

09 de juny 2008

BERLÍN "PETS"



Fa quatre dies va apàrèixer la notícia de que la companyia aéria internacional Air Berlin denunciava l'abús del català i la discriminació del castellà. Ja hi tornem, i ara no des de Madrid, sinó des de Berlín.


Deia el director general de la companyia, Joachim Hunold, en l'editorial de la revista Air Berlin Magazín que reparteix a bord, i com a resposta a un escrit que els havia adreçat la directora de política lingüísta del Govern Balear per tal que utilitzessin el català amb les comunicacions amb es seus clients, que "hoy el castellano ya no es una lengua oficial", "hay pueblos de Mallorca en los que los niños ya no hablan el castellano", "En las escuelas, el castellano es una lengua extranjera más".
Serà Her Hunold un Jimenez Lo Santos camuflat?
L'exdiputat d'ERC Joan Puig i Cordon ha estat molt actiu i crític contra la companyia en el seu blog, anomenant-los "Air Goebels" i animant a fer boicot a la companyia. D'altra banda, aquests, han anunciat que demandaran al blocaire per comparar-los amb el nazisme.

Jo no siré tan agosarat, però sembla que aquesta companya té problemes per digerir l'ús del català en els territoris on és llengua oficial i l'existència d'aquesta llengua sembla que li dona malestar i gasos. És per això que a partir d'avui, per a mí, aquesta companyia passarà a dir-se Berlín "Pets".

(Fotografia treta del blog de Joan Puig i Cordon)

06 de juny 2008

HO DEIA AHIR

Ahir vaig fer una entrada que es titulava "L'euribor té calentures" on avançava que aquest índex podria superar en breu el seu record històric marcat l'agost de l'any 2000. Doncs, tan sols ha estat necessari un dia perquè es compleixi la meva previsió. Avui s'ha arribat al màxim històric de 5,41,8 %.

El juny de 2007 l'euribor va tancar el mes al 4,505 %. La diferència entre el tancament del juny de l'any passat i el nivell d'avui suposa que un préstec hipotecari d'un import de 120.000 euros a un període de 20 anys que tingués una revisió anual referenciada a l'euribor, suposaria el pagament d'una quota de 820,05 Euros en lloc dels 759,18 Euros que estavem pagant fins la revisió. Un augment mensual de 60,87 Euros. Suma-li l'augment de més d'un 5 % de l'electricitat i tota la resta.
No m'agrada ser alarmista (més bé realista) però les coses van molt malament i no hem fet més que començar. Ara el consens és que la crisi duri tot l'any 2009. Hi ha veus que parlen que aquesta crisi econòmica es pot allargar fins ben entrat l'any 2011. Ho notem i ho notarem.

05 de juny 2008

L'EURIBOR TÉ CALENTURES


Avui l'Euribor a un any ha arribat a cotitzar al 5,125 %. El màxim d'aquest índex de referència de tipus d'interès va ser del 5,341 % a l'agost del 2000.

Poc en fa falta, i fins i tot és possible que superem enguany el seu màxim històric. Avui el president del Banc Central Europeu, Trichet, ha insinuat que el tipus oficial d'interès podria pujar en breu i moure's a l'alça des del 4 %.

La inflació a la zona euro està descontrolada (a Espanya no cal ni dir-ho) i entre la disjuntiva consistent en contenir la inflació o fomentar el creixement econòmic, s'optarà per la primera.

Pujaran el tipus d'interès i no s'aconseguirà frenar el preu dels carburants (derivada de l'augment del preu del petroli) ni la dels aliments.

En canvi la majoria d'hipotecats veuran com pugen les seves quotes mensuals; particulars i empreses (consum privat i inversió respectivament) veuran endurides les seves condicions d'accés al crédit; ha disminuït prop d'un 50 % la venda de vivendes i un 25 % la venda d'automòbils.

Senyors i senyores, apretin el cinturó i aguantin l'alè que no hi ha crisi.